Biogazownia skąd bakterie?
O ile ja rozumiem sens prowadzenia fermentacji beztlenowej, zacznie się ona sama w sprzyjających warunkach, bo te bakterie po prostu są wszędzie.
Interesują Cię alternatywne paliwa i odnawialne źródła energii? Na pewno zaciekawią Cię też przygotowania na trudne czasy (tzw. nowoczesny survival)
Bakterie do fermentacji metanowej są beztlenowcami. A to oznacza, że giną
przy dostępie tlenu. Drugim problemem jest fakt, że bakterie metanowe nie
rozkładają biomasy bezpośrednio. Aby wytworzyć metan z biomasy konieczna
jest współpraca kilku gatunków bakterii.
Wniosek jest taki, że najlepiej je kupić. Ale można je próbować pozyskać ze
środowiska. Bakterie termofilne powinny znajdować się w oborniku lub
gnojówce (najlepiej krowiej). Pozostałe typy bakterii można próbować
wyciągnąć z jakiejś sadzawki w której na dnie leży dużo gnijącej biomasy.
Nawiasem mówiąc metan był kiedyś nazywany "gazem błotnym".
przy dostępie tlenu. Drugim problemem jest fakt, że bakterie metanowe nie
rozkładają biomasy bezpośrednio. Aby wytworzyć metan z biomasy konieczna
jest współpraca kilku gatunków bakterii.
Wniosek jest taki, że najlepiej je kupić. Ale można je próbować pozyskać ze
środowiska. Bakterie termofilne powinny znajdować się w oborniku lub
gnojówce (najlepiej krowiej). Pozostałe typy bakterii można próbować
wyciągnąć z jakiejś sadzawki w której na dnie leży dużo gnijącej biomasy.
Nawiasem mówiąc metan był kiedyś nazywany "gazem błotnym".
Podejrzewam, że znajdzie się je na Allegro Ale jakby nie było, to może
odpowiednie zestawy bakterii będą w firmach obsługujących oczyszczalnie
ścieków. Niektóre z nich stosują technologie z fazą beztlenową, więc
powinny mieć mozliwość zaopatrzenia w różne gatunki bakterii.
http://www.biogas.webpark.pl/pracamag.pdf
W tym PDF na stornie 30-tej jest tabela z opisem kilku gatunków bakterii
termofilnych. To na wypadek, jakby trzeba było zdecydować się na konkretne
zwierzątko
odpowiednie zestawy bakterii będą w firmach obsługujących oczyszczalnie
ścieków. Niektóre z nich stosują technologie z fazą beztlenową, więc
powinny mieć mozliwość zaopatrzenia w różne gatunki bakterii.
http://www.biogas.webpark.pl/pracamag.pdf
W tym PDF na stornie 30-tej jest tabela z opisem kilku gatunków bakterii
termofilnych. To na wypadek, jakby trzeba było zdecydować się na konkretne
zwierzątko
Przydomowe oczyszczalnie bazuja na bakteriach tlenowych z kilku powodów.
Przede wszystkim metan w nich powstający byłby niebezpieczny. A po drugie
procesy tlenowe są wydajniejsze, więc taka oczyszczalnia może byc mniejsza.
W dużych oczyszczalniach często jeden z etapów jest beztlenowy. Chodzi o
to, aby przy okazji wycisnąć trochę energii ze ścieków. Jednak to nie jest
norma i np. oczyzszalnia w moim rodzinnym mieście działa całkowicie w
procesach tlenowych. Proponuję udać się w okolice oczyszczalni i zapytać
pracownika, czy wytwarzają metan. Jeżeli tak, to może zamieni flaszkę osadu
z tego etapu na puszkę piwa W necie nie sprawdzałem dostępności bo jadę
na modemie i transfer zniechęca do grzebania. Jednak wydaje się dziwne, że
nie da się kupić czegoś tak banalnego jak bakterie metanowe.
Jeżeli chodzi o bakterie, to obok temperatury drugim krytycznym czynnikiem
jest pH. Jednak to, co jest w tabeli to warunki optymalne, bakterie
działają w dosyć szerokim zakresie. Szczególnie opisane termofilne, bo te
lubiące niskie temperatury są podobno bardziej wrażliwe na pH. Jak na
razie nie udało mi się złapać i wyhodować bakterii metanowych pracujących
na niskich temperaturach. Tyle tylko, że specjalnie sie nie starałem, bo i
tak nie moge zrobić biogazowni. Jednak zrobiłem wiele hektolitrów jogurtu i
wiem jak postępować z bakteriami. Jak dasz im dobre żarcie i odpowidnią
temperaturę, to bardzo szybko się namnożą. O pH raczej nie należy się
martwić, bo powinien być odpowiedni dla bakterii. W przypadku jogurtu każde
mleko "od krowy" ma odpowiednie pH. Problemy miałem tylko z mlekiem "ze
sklepu", gdzie może być dodany jakiś środek podwyższający pH. Wtedy nawet w
idealnej temperaturze bakterie nie namnażały się. Ale wystarczyła dosłownie
szczypta kwasku cytrynowego, aby po kilkunastu godzinach wyszedł jogurt
który można kroić nożem Bakterie metanowe żywią się octem, a więc jakby
pH było za wysokie to na zakwaszaniu z pewnością się nie zbankrutuje
Przede wszystkim metan w nich powstający byłby niebezpieczny. A po drugie
procesy tlenowe są wydajniejsze, więc taka oczyszczalnia może byc mniejsza.
W dużych oczyszczalniach często jeden z etapów jest beztlenowy. Chodzi o
to, aby przy okazji wycisnąć trochę energii ze ścieków. Jednak to nie jest
norma i np. oczyzszalnia w moim rodzinnym mieście działa całkowicie w
procesach tlenowych. Proponuję udać się w okolice oczyszczalni i zapytać
pracownika, czy wytwarzają metan. Jeżeli tak, to może zamieni flaszkę osadu
z tego etapu na puszkę piwa W necie nie sprawdzałem dostępności bo jadę
na modemie i transfer zniechęca do grzebania. Jednak wydaje się dziwne, że
nie da się kupić czegoś tak banalnego jak bakterie metanowe.
Jeżeli chodzi o bakterie, to obok temperatury drugim krytycznym czynnikiem
jest pH. Jednak to, co jest w tabeli to warunki optymalne, bakterie
działają w dosyć szerokim zakresie. Szczególnie opisane termofilne, bo te
lubiące niskie temperatury są podobno bardziej wrażliwe na pH. Jak na
razie nie udało mi się złapać i wyhodować bakterii metanowych pracujących
na niskich temperaturach. Tyle tylko, że specjalnie sie nie starałem, bo i
tak nie moge zrobić biogazowni. Jednak zrobiłem wiele hektolitrów jogurtu i
wiem jak postępować z bakteriami. Jak dasz im dobre żarcie i odpowidnią
temperaturę, to bardzo szybko się namnożą. O pH raczej nie należy się
martwić, bo powinien być odpowiedni dla bakterii. W przypadku jogurtu każde
mleko "od krowy" ma odpowiednie pH. Problemy miałem tylko z mlekiem "ze
sklepu", gdzie może być dodany jakiś środek podwyższający pH. Wtedy nawet w
idealnej temperaturze bakterie nie namnażały się. Ale wystarczyła dosłownie
szczypta kwasku cytrynowego, aby po kilkunastu godzinach wyszedł jogurt
który można kroić nożem Bakterie metanowe żywią się octem, a więc jakby
pH było za wysokie to na zakwaszaniu z pewnością się nie zbankrutuje
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 6 gości